piątek, 24 stycznia 2014

Szarlotka bez cukru

Składniki:
50 dag mąki razowej
25 dag masła
jajko
1 kg kwaskowatych jabłek (np. antonówek)
2 banany
10 dag rodzynek
2 łyżki miodu
łyżka oleju
szklanka płatków owsianych

   Z mąki masła i jajka wyrobić ciasto, włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka i banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z rodzynkami. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Owoce ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w  temp. 200 C.




   Wyszedł mi zakalec, no i miód powinien być płynny albo jeśli uległ krystalizacji to go trochę ogrzać i rozpuścić przed dodaniem do płatków. Poza tym ciasto pyszne.
Przepis znaleziony w "Poradniku domowym" z marca 2007, nadesłany przez panią Joannę Kuzebską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz